BMW 1-Series Forum (F20) 135i - 1Addicts.com > Second Generation 1 Series Forum > 2012 BMW 1-Series Sporthatch (F20) Discussion > "Drivetrain malfunction"
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-23-2014, 09:03 AM   #1
Robopilingui
Enlisted Member
Robopilingui's Avatar
14
Rep
48
Posts

Drives: BMW M135i
Join Date: Sep 2012
Location: Barcelona

iTrader: (0)

Angry "Drivetrain malfunction"

Hi all,

As someone already knows I own a '13 M135i. Since almost day 1, I had the feeling that the 8 speed gearbox is not working properly (sometimes not selecting the correct gear, sometimes changing up a gear when starting to accelerate (highway incorporation, for example), sometimes jerky gear changes). Approximately six months ago, "Drivetrain Malfunction" message appeared on the screen. Dealer told me it was a suspension sensor (I have the adaptative one) but did nothing as it seemed to be a sporadic error. Two months ago I was accelerating nearly full-throttle when the car entered in limp mode and vibrated a lot, no error message. Dealer said it was a knock sensor reading. They changed a spark plug and told me to test it. Last week the car showed again the "Drivetrain Malfunction" message on the screen. No reduced power. I switched off the car and it was gone. Two days after (three days ago) the same message appeared again. Did the same. Yesterday again, but this time, I continued the travel with the message and it seemed that the car was not on limp mode, but the suspension was extremely hard. Very uncomfortable. As I read on some forums, this message can be due to anything. Next week I will take the car to the dealer to try to get it fixed (if they finally manage to know what happens with it) as this week they are very busy (luckily for them I suppose). I am starting to get a little bit upset with the car. I really love it, but as gearbox makes some strange things and it is starting to show these annoying message too frequently, I am getting a little manic.

Moreover, the padded bottom of the driver's window is dented of supporting arm. I had my last car for nearly 7 years and it didn't happen. Furthermore, the handbrake lever is already peeling.

Car is one year and four months old and almost 30.000km only. I think none of these problems is normal. I am very disappointed about that. It could have been the car of my life...
Appreciate 0
      04-23-2014, 11:02 PM   #2
ILUSV
Private First Class
ILUSV's Avatar
United_States
14
Rep
164
Posts

Drives: 2014 M135i
Join Date: Dec 2007
Location: Portland, OR (Abroad Currently)

iTrader: (0)

That sucks, I hope they can figure out what's going in this time around.
Appreciate 0
      04-23-2014, 11:49 PM   #3
westphone
Lieutenant
westphone's Avatar
Taiwan
43
Rep
466
Posts

Drives: M135i MT
Join Date: Aug 2012
Location: Taiwan

iTrader: (0)

This is just what I was told.

The automatic transmission seems to select the wrong gears, or it simply has mind of its own sometimes. The gear changes are not smooth, and it happens no matter it was full throttle or not. The problems come and go. I guess this part is similar to yours.

He was never kicked into limp mode, however.

Our dealer did a "software flush" (re-install the software?) on the car and the problems were solved. They would not elaborate on what were exact wrong.

I hope your question can be resolved satisfactorily.
Appreciate 0
      04-24-2014, 03:52 AM   #4
Robopilingui
Enlisted Member
Robopilingui's Avatar
14
Rep
48
Posts

Drives: BMW M135i
Join Date: Sep 2012
Location: Barcelona

iTrader: (0)

I bought the car with the auto gearbox because we have an X5 with the 6 speed auto gearbox and, being slower and worse than the 8 speed (when the 8 speed works as it should), it do works as it should 99% of the time. The new one I'd say 50/50. If I tested the car with the auto (no M135i in Spain to test when I bought mine) I would have bought it manual for sure.

About the interior wear, this is how my handbrake lever, seats, and driver's window padded bottom look:




This one is quite difficult to see in an image...
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 03:51 PM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST