BMW 1-Series Forum (F20) 135i - 1Addicts.com > Second Generation 1 Series Forum > 2012 BMW 1-Series Sporthatch (F20) Discussion > 116d running bad low load
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-18-2020, 03:51 AM   #1
Vezzel
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 116d
Join Date: Dec 2019
Location: Denmark

iTrader: (0)

Angry 116d running bad low load

Hi!
I have bougt a F20 116d 2,0 from dec. 2013, 150.000km, as defective.
Diesel ran into engine-oil. Replaced hi-pressure-fuel-pump and that problem was solved.
Engine starts fine, but has a lot of misfires when running at light load / steady speed.
When engine is under load/accelerating it runs fine.
Idling and rev'ing the enginge in neutral is fine too...
No errors stored in EDU.
It has some engine-knocking under load up to 12-1500rpm.
When unplugging the air-mass-meter-sensor the engine without misfires - but still some knocking when it under load at low RPM's.
Replaced the air-mass-meter, but still same problem.
Do you have any idea?

Last edited by Vezzel; 01-18-2020 at 04:26 AM..
Appreciate 0
      01-18-2020, 03:59 PM   #2
Setright
Car Enthusiast
Setright's Avatar
Denmark
5
Rep
38
Posts

Drives: 120d M-Sport 2018
Join Date: Mar 2016
Location: Denmark

iTrader: (0)

Sounds like you solved the problem.

My best suggestion is to shift one gear down. Below 1500rpm there is no boost from the turbocharger.
Appreciate 0
      01-18-2020, 05:14 PM   #3
No one
Captain
298
Rep
844
Posts

Drives: F21 118i
Join Date: Oct 2014
Location: Undisclosed

iTrader: (0)

I had to search how a diesel could misfire (there are no spark plugs). The first result has a list of suggestions as well: https://www.quora.com/What-is-the-ca...re-in-a-diesel.
Appreciate 0
      01-19-2020, 03:10 AM   #4
Vezzel
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 116d
Join Date: Dec 2019
Location: Denmark

iTrader: (0)

Ok - I will try do describe it in another way - the ingine behaves like it does not fire on one or more cylinders for a split-seconds when driving at a steady speed. When the car is accellerating there is no problem...
Appreciate 0
      01-31-2020, 12:36 AM   #5
M135imike
New Member
0
Rep
16
Posts

Drives: F20 m135i
Join Date: Jan 2020
Location: South wales

iTrader: (0)

Possibly crank sensor or something alike?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:49 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST