BMW 1-Series Forum (F20) 135i - 1Addicts.com > Second Generation 1 Series Forum > 2012 BMW 1-Series Sporthatch (F20) Discussion > Retrofit HU_ENTRY - HU_NBT_EVO (F20)
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-06-2018, 07:51 AM   #1
hugo325
New Member
3
Rep
17
Posts

Drives: 118D Sport
Join Date: Aug 2018
Location: FRANCE

iTrader: (0)

Retrofit HU_ENTRY - HU_NBT_EVO (F20)

Hello,

I am doing a retrofit HU_ENTRY to HU_NBT_EVO on my F20 from 01/2012.

I bought all the necessary equipment to realize this retrofit but unfortunately I have an error while programming the ECU (HU_NBT2) with Esys.

Here is the error:

[HU_NBT2 - 63 - cafd_00001ef6-006_020_007] Transaction type: cdDeploy; Message: TA started
MCDDiagService<id=62649, job=com.bmw.psdz.jobs.uds.MCD3_PerformECUCoding, service=WDBI_PLAIN - WriteDataByIdentifier with unlimited Data-ID (plain hex value), description=error: negative response : requestOutOfRange, link=HU_NBT2_63_ETHERNET>
[HU_NBT2 - 63 - cafd_00001ef6-006_020_007] Transaction type: cdDeploy; Message: TA finished
[HU_NBT2 - 63] There was an error during TAL execution, please check the log files.
[HU_NBT2 - 63] - [Exception - HU_NBT2 - 63] job failed with negative response error:
code: service returned global negative response
description: Service WDBI_PLAIN returned a negative response with response code requestOutOfRange; LinkName: HU_NBT2_63_ETHERNET
severity: ERROR


Do you know why I have this error?

For information in the FA (VO) I have:

1) remove 663
2) add 609
3) change 6NH to 6NS

I also change the production date of the car from "1111" to "1116".

Thank you in advance for any help.

Best regards, Hugo
Appreciate 0
      11-06-2018, 08:50 AM   #2
hugo325
New Member
3
Rep
17
Posts

Drives: 118D Sport
Join Date: Aug 2018
Location: FRANCE

iTrader: (0)

I would like to point out that I do not know the VIN of the donor vehicle.
I'm going to run "Tool32" tonight to try to get a VIN from the donor vehicle so that I can have the headunit FA codes HU_NBT_EVO.
Once I have these codes, I enter all the codes of the donor VIN?

I also have the message "no signal" on the screen.
I guess this is due to the problem of coding ...

In addition, the headunit HU_NBT_EVO date of 11/2016, so I change the date of production of my car (FA) on that date, is it correct?
Appreciate 0
      11-06-2018, 09:10 AM   #3
JerryMitchell1
Registered
United_States
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW X6
Join Date: Nov 2018
Location: NYC

iTrader: (0)

I am also interested in this question.
Appreciate 0
      11-06-2018, 12:58 PM   #4
hugo325
New Member
3
Rep
17
Posts

Drives: 118D Sport
Join Date: Aug 2018
Location: FRANCE

iTrader: (0)

This is the original VIN decoder [WBA1C11090E870250] :

https://drive.google.com/open?id=1UD...kUBh8podcI_EY2

The HU NBT EVO part number is :

BMW 6512 CI 8 780 776 01
Version ECE
Date 50/16

Last edited by hugo325; 11-07-2018 at 11:02 AM.
Appreciate 0
      11-06-2018, 01:00 PM   #5
hugo325
New Member
3
Rep
17
Posts

Drives: 118D Sport
Join Date: Aug 2018
Location: FRANCE

iTrader: (0)

So my question is : What are the SALAPA elements that I need to add, delete or modify in my current configuration?

The website "https://www.etkbmw.com/bmw/FR/parts/info/Headunit+High+2/65128780776/appliance" indicates that the headunit reference is compatible with my vehicle (F20 - 118d).
Appreciate 0
      11-06-2018, 03:11 PM   #6
hugo325
New Member
3
Rep
17
Posts

Drives: 118D Sport
Join Date: Aug 2018
Location: FRANCE

iTrader: (0)

I just found a good topic about that : https://fscmap.com/product/unlock/
Price : 135€ for unlock the NBT EVO, so if I understand, my NBT EVO is lock ?

Maybe a solution here : http://blog.naver.com/PostView.nhn?b...o=221381776174

Solution : add 2 options... hum....

Last edited by hugo325; 11-06-2018 at 03:21 PM.
Appreciate 0
      11-07-2018, 11:01 AM   #7
hugo325
New Member
3
Rep
17
Posts

Drives: 118D Sport
Join Date: Aug 2018
Location: FRANCE

iTrader: (0)

I just found the solution.
So actually it was a problem with the code FA.
Some VO codes are not compatible with HU_NBT2.

Here are my changes:

Delete : 663 (Radio BMW Professional)
Delete : 698 (Area-Code 2 for DVD)
Delete : 6AA (BMW TeleServices)
Delete : 6AB (Control for Teleservices)

Add : 609 (Navigation system Professional)
Add : 6AE (Teleservices)

With this the CADF code goes without problem.

But I still have no display on the 8.8 "screen. "No signal" displayed.

I have the impression that my screen is not compatible with the HU_NBT_EVO ...
For info here is the description of my screen, you think it is compatible with my headunit?

BMW LK CID 8.8
Part number : 65509381039 01
Product date : 10/09/2014
Appreciate 0
      11-07-2018, 01:07 PM   #8
hugo325
New Member
3
Rep
17
Posts

Drives: 118D Sport
Join Date: Aug 2018
Location: FRANCE

iTrader: (0)

Yes It's worked !!

I changed with parameters into CAFD HU_NBT2 :

CID_APIX_MODE = APIX1
CID_COLOR DEPTH = 18
CID_COM_MODE = SPI
CID_DISPLAY_RES = 1280_480
CID_DISPLAY_SIZE = 8,8
Appreciate 0
      11-07-2018, 02:54 PM   #9
ChristosD
Private First Class
ChristosD's Avatar
South Africa
41
Rep
186
Posts

Drives: m135i
Join Date: Sep 2015
Location: Durban

iTrader: (0)

thats awesome mate can you post up some pics of the old and new system
Appreciate 0
      11-09-2018, 02:56 AM   #10
hugo325
New Member
3
Rep
17
Posts

Drives: 118D Sport
Join Date: Aug 2018
Location: FRANCE

iTrader: (0)

My old system : HU_ENTRY :


Last edited by hugo325; 11-09-2018 at 03:02 AM.
Appreciate 0
      01-16-2019, 03:35 PM   #11
gizmo1908
Private
Netherlands
11
Rep
73
Posts

Drives: F30 320i
Join Date: Nov 2018
Location: Netherlands

iTrader: (0)

Hello Hugo

Nice to see that is worked out. i will be doing the retrofit myself within a couple of days and i have the same opsions as you so i think that this helped a lot.

one question. what emulator did u use?

Kamal
Appreciate 0
      02-01-2019, 12:49 PM   #12
agilbert314
New Member
Canada
0
Rep
23
Posts

Drives: F30 328i xDrive Sport 2013
Join Date: Oct 2016
Location: Quebec

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by hugo325 View Post
I just found the solution.
So actually it was a problem with the code FA.
Some VO codes are not compatible with HU_NBT2.

Here are my changes:

Delete : 663 (Radio BMW Professional)
Delete : 698 (Area-Code 2 for DVD)
Delete : 6AA (BMW TeleServices)
Delete : 6AB (Control for Teleservices)

Add : 609 (Navigation system Professional)
Add : 6AE (Teleservices)

With this the CADF code goes without problem.
Do you have handy the CAFD name handy?

I'm having the same issue with CAFD_00001EF6_006_025_206 and wondering if it's a E-Sys or PSdZData version issue.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 08:02 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST