BMW 1-Series Forum (F20) 135i - 1Addicts.com > Second Generation 1 Series Forum > 2012 BMW 1-Series Sporthatch (F20) Discussion > Distortion with HK system
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-12-2012, 09:19 AM   #1
Ossman
Enlisted Member
Sweden
6
Rep
43
Posts

Drives: 118d Sport
Join Date: Jul 2012
Location: Sweden

iTrader: (0)

Garage List
Distortion with HK system

In case anyone else also has intermittent distortion from one or more speakers, this is a known problem at BMW. They have a replacement midrange speaker available to fix this, and I'm having mine serviced next week to sort this out.
__________________
Appreciate 0
      12-15-2012, 02:34 AM   #2
F20MAW73
440i Gran Coupe, Auto
United Kingdom
686
Rep
1,178
Posts

Drives: 440i GC
Join Date: Aug 2012
Location: UK, West Sussex

iTrader: (0)

Had this earlier in the week for the first time. On my way in to work I was playing some music on the hk pretty loud when one of the front speakers started making a horrible crakling sound. I thought I'd blown a speaker. I turned the sound up and down a few times over the space of a minute and it was still making this horrendous crackling sound. So I turned off the motorway and thought I'd pop it in to the dealers to show them as I was virtually passing. As soon as I turned off typically the speaker stopped crackling. So I carried on driving and it's not done it since. No doubt it my be an intermittent thing and will probably happen again.
__________________
Z4M40i Black Sapphire
Appreciate 0
      12-16-2012, 01:00 PM   #3
tawia
Second Lieutenant
tawia's Avatar
United Kingdom
13
Rep
237
Posts

Drives: F21 125d
Join Date: Apr 2008
Location: Northern Ireland

iTrader: (0)

Garage List
Must keep my ears out for this. No problems so far..
Appreciate 0
      01-06-2013, 09:29 AM   #4
Gras
Private First Class
Greece
5
Rep
118
Posts

Drives: F20 116i, Urban, Auto
Join Date: Mar 2012
Location: Athens

iTrader: (0)

it seems i'm having the same problem as well. Sometimes i hear a background noise like distortion from the speakers. Does the replacement program includes all speakers replaced?
Appreciate 0
      01-06-2013, 12:15 PM   #5
Ossman
Enlisted Member
Sweden
6
Rep
43
Posts

Drives: 118d Sport
Join Date: Jul 2012
Location: Sweden

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Gras View Post
it seems i'm having the same problem as well. Sometimes i hear a background noise like distortion from the speakers. Does the replacement program includes all speakers replaced?
Just front midrange as I understood it. And it wasn't a subtle background noise. It sounded like the speaker was torn.
__________________
Appreciate 0
      01-07-2013, 09:04 AM   #6
piiksi
New Member
0
Rep
8
Posts

Drives: F21 116d M-sport Valencia oran
Join Date: Oct 2012
Location: Moss,Norway

iTrader: (0)

I got my front midrange speakers changed too, a few weeks back. The car was just 3 days old when my speakers made a terrible noise.
__________________
13' F21 116d M-sport Valencia orange
x 09' E87 116d M-sport
Appreciate 0
      05-04-2020, 03:16 PM   #7
xywter
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: F20 118i -11
Join Date: May 2020
Location: EU

iTrader: (0)

Have you gotten information what might be the root cause for the noise? I've had this problem of horrible noise suddenly starting to come from the front left (driver) speaker for too long and can't seem to find a fix. I've tried switching the front speakers from left to right and vice versa, with no luck. (the noice stayed on the left side, so not a faulty speaker. : / )

For my F20 -11 the symptoms are that for 15-20min I can drive fine with sounds ok (or actually it seems to be related into continuous power on the system) , then the erroneous sound slowly starts to rise and ends up being quite noicy, that you barely can stand it, lasting for several minutes. It will continue for a while, maybe go down a bit and then tune up again few times, until it 'explodes' with whole speaker going offline. Then the same cycle repeats every time after there has been ma enough hours without power on in the system..

Sounds like a electric component issue, but hard to investigate where it might be since dont have replacement parts (HU, amp) or not wanting to open head unit or amp into pieces.

Would highly appreciate your help, thank you.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:32 AM.




1addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST